Hem / Rådgivning / Aktieutdelning
Aktieutdelning 3:12 reglerna
Rådgivning kring 3:12-reglerna – optimera din utdelning och beskattning
Vi erbjuder rådgivning kring 3:12-reglerna och hur de påverkar dig som företagare när det gäller utdelning och beskattning. Med vår hjälp kan du utforma en strategi som balanserar din utdelningspolitik med skattemässiga och finansiella överväganden, så att du maximerar fördelarna med ditt bolag.
Välkommen att kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig optimera din utdelning och beskattning!
Vanliga frågor
Frågor kring 3:12-reglerna
Vad är 3:12-reglerna?
3:12-reglerna är en del av det svenska skattesystemet och styr beskattningen av utdelning och kapitalvinst från fåmansföretag. De infördes för att säkerställa en rättvis beskattning mellan företagare och löntagare samt för att förhindra att företagsägare undviker högre inkomstskatt genom att ta ut pengar som utdelning istället för lön.
Hur fungerar beskattningen?
Med 3:12-reglerna kan en del av utdelningen från ditt bolag beskattas som inkomst av kapital med en lägre skattesats på 20%, om den ryms inom gränsbeloppet. Detta är betydligt förmånligare än att betala marginalskatt som kan vara upp till 52% på löneinkomster.
För att beräkna gränsbeloppet finns två huvudregler:
- Förenklingsregeln: Ger ett schablonbelopp som alla företagare kan använda.
- Huvudregeln: Baserar gränsbeloppet på bolagets löneutbetalningar och kräver mer planering men kan ge större utrymme för utdelning med lägre skatt.
Hur vi arbetar
Hur vi hjälper dig
Vår rådgivning fokuserar på att:
Analysera din lön och utdelning för att maximera utrymmet för kapitalbeskattad utdelning.
Optimera förhållandet mellan lön och utdelning, så att du både uppfyller reglerna och stärker din pensionsgrundande inkomst.
Skapa en långsiktig strategi för hur du bäst fördelar bolagets vinster.
Med vår hjälp får du en tydlig plan för att dra nytta av de skattemässiga fördelarna med 3:12-reglerna, samtidigt som vi säkerställer att du agerar inom lagens ramar.
Aktieutdelning
Vår rådgivning
Vår målsättning är att att hjälpa våra kunder uppnå sina ekonomiska mål och skapa en sund och hållbar ekonomisk framtid. Vår strategi för finansiell rådgivning är skräddarsydd för varje individ och fokuserar på kundens målsättning tillsammans med en noggrann riskhantering.
Fåmansföretag
Allmän pension, eller det orangea kuvertet, är en årlig avsättning på 18,5 procent av din inkomst, vilket görs av staten. Enkelt förklarat görs denna avsättning på inkomster upp till gränsen för statlig inkomstskatt, på inkomster över denna gräns görs ingen avsättning. Detta beror på att inkomster över 8,07 inkomstbasbelopp inte är så kallat pensionsgrundande för allmän pension.
Den största delen av den allmänna pensionen, 16 procent, går till inkomstpensionen, vilket är en del vars storlek du själv inte kan påverka. Resterande del, 2,5 procent, går till premiepensionen, PPM, där du själv kan bestämma hur den investeras.
Detta innebär att om du har en lön som överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt är det extra viktigt att du har koll på dina tjänstepensioner och ditt eget pensionssparande. Annars finns risken att du får ett stort inkomstbortfall vid pensionering.
Utdelning och Kapitalvinst
Privat pension kommer från ett eget sparande, d.v.s. ett sparande som saknar koppling till en anställning. Sedan 2016 är insättningar i pensionsförsäkringar inte längre avdragsgilla för privatpersoner, vilket gör det till en sparform som sällan nystartas. Dock är det väldigt vanligt att denna sparform finns sedan tidigare och är för många en viktig del av pensionen.
Ett problem är att flera människor kan ha flera olika privata pensionsförsäkringar och har dålig kontroll över var dessa finns och framförallt över hur de förvaltas. Det har tidigare varit svårt att flytta och slå ihop privata pensioner men flytträtten har under senare år utökats och ger fler möjligheter att förbättra sin pension.
Utdelningsutrymme
Tjänstepension är en försäkringsform som erbjuds av arbetsgivare till sina anställda som en del av deras anställningsförmåner. Arbetsgivaren sätter vanligtvis av en del av din lön till din en tjänstepension, hur mycket som sätts kan vara reglerat av exempelvis kollektivavtal men så behöver inte vara fallet och storleken på avsättningen kan variera mellan olika arbetsgivare.
När du kan ta ut din tjänstepension regleras också av vilken typ av försäkring du har och vilket avtal som eventuellt styr. Det finns pensionsplaner som erbjuder såväl tidigare som senare uttagsalternativ.
Samma problematik råder för tjänstepensioner som för pensionsförsäkringar, det vill säga att man har ofta flera försäkringar, från olika arbetsgivare i olika försäkringsbolag. Detta gör det svårt att få en bra och tydlig bild över den pension man har tjänat in och hur den förvaltas.
Två sätt att beräkna gränsbeloppet
Återbetalningsskydd är ett efterlevandeskydd och kan väljas till, både för privata pensioner och tjänstepensioner. Efterlevandeskyddet är ett samlingsbegrepp för olika slags skydd för familjen som familjeskydd och familjepension.
Återbetalningsskyddet kostar ingenting extra men om du väljer att ha det, kan din pension bli lite mindre. Det beror på att du inte får ta del av så kallade arvsvinster vilka kommer från personer som inte haft återbetalningsskydd. Detta är värt att tänka på om du har små barn eller en partner som skulle behöva ha pensionspengarna om något händer dig.
Personlig och kundnära strategi
Strandberg Kapitalförvaltning ett utmärkt val för dig som söker en dedikerad, erfaren och hållbar förvaltare med en personlig och kundnära strategi för att uppnå dina finansiella mål.