Hem / Rådgivning / Familjejuridik

Familjejuridik

Vi hjälper dig hela vägen

Vi hjälper dig att ta fram en sparplan som är trygg, effektiv och anpassad efter din unika situation. Genom att kombinera våra rådgivningstjänster med experthjälp från våra samarbetspartners inom familjejuridik säkerställer vi att ditt sparande är optimalt både ekonomiskt och juridiskt.

Välkommen att kontakta oss för rådgivning och svar på dina frågor!

Vanliga frågor

Hur sparar man bäst till barn eller barnbarn?

En vanlig fråga vi får är hur man bäst sparar till sina barn eller barnbarn. Det finns många viktiga faktorer att tänka på, som vilken typ av konto som ska öppnas, i vems namn det ska stå och hur pengarna bör förvaltas. Dessa beslut kan få stor betydelse, särskilt om något oväntat skulle inträffa.

  • Investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring är populära alternativ för långsiktigt sparande.
  • Kapitalförsäkring erbjuder extra flexibilitet, då du kan bestämma vem som ska få pengarna och när de ska betalas ut.
  • Om kontot står i barnets namn övergår pengarna automatiskt till barnet vid 18 års ålder, vilket inte alltid är önskvärt.
  • Om kontot står i ditt namn har du fortsatt kontroll över pengarna och kan välja när och hur de ska överföras.

 

Särkullbarn och familjesituation:

  • Om det finns särkullbarn är det extra viktigt att tänka igenom hur sparandet struktureras, eftersom arvsrätten kan påverka hur pengarna fördelas.
  • Din civilstatus – ensamstående, sambo eller gift – spelar också en stor roll när det gäller vem som har rätt till pengarna vid ett dödsfall.

För långsiktigt sparande kan en portfölj med en mix av aktier och fonder vara ett bra val. Om sparhorisonten är lång finns det möjlighet att ta större risk för att få högre avkastning.

Se över familjejuridiken med våra samarbetspartners

Vi förstår att frågor om sparande till barn ofta går hand i hand med juridiska överväganden, särskilt när det gäller arvsrätt och förmånstagare. Därför samarbetar vi med erfarna familjejurister som kan hjälpa dig att se över hur sparandet påverkas av din familjesituation och vilka juridiska dokument som kan behövas, exempelvis testamenten eller gåvobrev.

Familjejuridik

Vår rådgivning

Vår målsättning är att att hjälpa våra kunder uppnå sina ekonomiska mål och skapa en sund och hållbar ekonomisk framtid. Vår strategi för finansiell rådgivning är skräddarsydd för varje individ och fokuserar på kundens målsättning tillsammans med en noggrann riskhantering.

En viktig del i familjejuridiken har just att göra med om du är ensamstående, sambo eller gift. Frågan vem som ärver dig i händelse av att det värsta inträffar inte rolig att ställa sig, men dock en viktig sådan.

Om du är gift gäller huvudregeln att din efterlevande partner ärver före arvingar. Har du däremot särkullbarn har det barnet rätt att få ut sitt arv direkt om du skulle gå bort. Detta kan begränsas med ett testamente.

Vad gäller samboende så finns inte sådana arvsregler. I stället tillämpas den vanliga arvsordningen, vilket innebär att det i första hand är barn till den avlidne som ärver, om barn inte finns, föräldrar till den avlidna, och om sådana inte finns, syskon till den avlidne. Den efterlevande sambon har ingen lagstadgad arvsrätt efter sin tidigare partner.

För att undvika ett problem som detta kan man som sambos upprätta ett inbördes testamente till förmån för varandra.

En annan fråga är om du och din partner väljer att gå skilda vägar, har ni samboavtal, äktenskapsförord eller ingetdera? Skillnaden mellan att skiljas som sambos och som gifta är stor och det är viktigt att du känner till skillnaden.

Vi på Strandberg Kapitalförvaltning samarbetar med specialister inom familjejuridik och som kund har du förmånen att få denna typ av rådgivning.

Personlig och kundnära strategi

Strandberg Kapitalförvaltning ett utmärkt val för dig som söker en dedikerad, erfaren och hållbar förvaltare med en personlig och kundnära strategi för att uppnå dina finansiella mål.